sobota 8. října 2016

Amy a Roger: Na cestě - Morgan Matson

Amy a Roger: Na cestě - Morgan Matson

Originální název: Amy & Roger´s Epic Detour
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 420 
Vydání v originále: 2010
Vydání u nás: 2013



Anotace:
Amy se na léto dvakrát netěší. Její máma se rozhodla přestěhovat na druhý konec země a Amy má teď za úkol dovézt její auto z Kalifornie do Connecticutu. Problém je, že od té doby, co její otec zemřel při autonehodě, se Amy není schopná posadit za volant. Děsí ji to. A v tu chvíli přichází na scénu Roger, prý starý přítel rodiny (jak tvrdí Amyina matka), který má také v plánu road trip přes půlku Států. Nejkratší možná trasa je naplánovaná, tak stačí vyrazit…

Proč to ale nevzít zábavnější cestou? Udělat si pár zajížděk rodičům natruc a poznat Ameriku?
Pomůže to oběma, aby se vyrovnali sami se sebou a zacelili bolavé rány? Trochu šílená jízda Amerikou + špetka romantiky = báječné čtení nejen na léto! Navíc s přidanou hodnotou spousty obrazového materiálu a playlistů připravených přímo pro vaše uši, aby se vám lépe četlo!

Můj názor:
Od Morgan Matson jsem nedávno četla knihu Léto na druhý pokus a naprosto mě nadchla, tak jsem se rozhodla pro knihu Amy a Roger: Na cestě a musím říct, že ani tato kniha nezklamala. Vlastně musím přiznat, že mě kniha svým způsobem dost překvapila. Čekala jsem klasické love story, jak trochu napovídá i sám název, ale nakonec to takové vlastně  nebylo. Tedy samozřejmě, že nějaká ta romantika tam je, ale spíš až ke konci a ne v takové míře jaké jsem čekala.


Příběh není nějak extra strhující, ale i přesto je poutavý a čtivý. Místy hodně vtipný, místy zase smutný a dojemný. Všechny složky jsou vyvážené tak, aby kniha působila opravdu realisticky. I postavy působí skutečně a snadno jsem si je po pár řádkách oblíbila. Je to taková ideální knihy na letní čtení.

Hlavní hrdinka knihy je Amy Curryová co měla vždycky v životě všechno srovnané. Věděla, co chce, měla život, který jí vyhovoval a měla spoustu dobrých přátel. Ale ta nehoda všechno změnila. Změnila Amy. Změnila její život. Amy chce být radši sama se svou bolestí a neoprávněnou vinou, kterou dává sama sobě. Ale jakoby toho nebylo málo, změnila se potom i celá její rodina. Její o 3 minuty mladší bratr Charlie odjel vyřešit své vlastní vážné dlouhodobé problémy a Amyina matka rozhodla, že se přestěhují na opačný konec Spojených států, kde by mohli začít nový život. Ale jak už to tak bývá nic nejde podle plánu. A ani, když ten plán vytvoří vlastní matka. Amy s kamarádem z dětství Rogerem, který má odřídit celou cestu změní trasu a vše je najednou jinak. Na cestě se ukáže, že nejen Amy něco trápí, ale i Roger má své starosti. A tak je hezky vidět jak se postupem času hlavní hrdinové perou se svými problémy, až nakonec hezky všechno do sebe zapadne.

Co se mi na knize nejvíce líbilo, je její celkové pojetí. Roadtrip, který v knize absolvují hlavní hrdinové, který se nečekaně změní z plánované cesty Amyni matky, na super cestu se spousty zážitky. Cestu si prožila i sama autorka, a při psaní tak vycházela ze svých vlastních zkušeností. Dokonce jsou v knize použity i její fotografie z cesty, což knihu hezky doplňuje. Jen jsem trošku litovala, že fotky jsou černobíle, ale i tak jsem při čtení dostávala chuť na jídla, která zrovna Amy a Roger snídali. Ale nejvíc mi to dalo chuť sednou si sama do auta a někam jet. Úplně mě to nabudilo na chuť prožít nějaké podobné dobrodružství. Takže pokud i vy chcete zažít nějaké dobrodružství aspoň na papíře, knihu vřele doporučuji.



Autor: 

Morgan Matson se narodila a vyrostla v New York City and Greenwichi, Connecticut. Studovala divadlo na Occidental College v Los Angeles, ale v polovině studií začala pracovat v oddělení dětské literatury
Vromanova knihkupectví a zamilovala se do YA literatury.

Po absolvování vysoké školy (je hrdou držitelkou neuvěřitelně užitečného titulu divadlo/angličtina) se přestěhovala zpátky na Východ, aby začala chodit do New School, kde obdržela M.F.A. v psaní pro děti.

Kniha "Amy a Roger: Na cestě" je inspirována Morganinými třemi cestami napříč státy a byla poprvé vydána v květnu 2010. ALA ji jmenovala do Top desítky nejlepších knih a PW jako knihu "Flying Start" a byla nominována na Waterstonovu knižní cenu (Waterstone's Book Prize).

Mezitím se Morgan přestěhovala zpátky do Kalifornie, vrátila se do školy a v roce 2011 získala M.F.A ze scénáristiky na University of Southern California. Její druhá kniha, "Second Chance Summer", byla vydaná v květnu 2012. Je inspirovaná autorčinými vlastními zážitky z letních pobytů během dospívání v Pocono Mountains v Pensylvánii. Kniha byla jmenována do ALA seznamu Nejlepších fikcí pro dospívající (Best Fiction for Young Adults list) a vybrána jako School Library Journal Best Book of 2012.

Morganiny knihy byly zatím přeloženy do 10 jazyků po celém světě.

Morgan v současné době bydlí v Los Angeles, ráda cestuje a to, kdykoli může. Letos (2016) v květnu by měla vydat knihu pod názvem The Unexpected Everything .


Hodnoceni:

Moc děkuji internetovému knihkupectví MEGAKNIHY za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu si můžete zakoupit ZDE.

Žádné komentáře:

Okomentovat