středa 25. října 2017

Dvůr trnů a růží - Sarah Janet Maas

Dvůr trnů a růží - Sarah Janet Maas

Výsledek obrázku pro dvur trnu a ruzi recenzeOriginální název: A Court of Thorns and Roses
Série: Dvůr trnů a růží
Nakladatelství: CooBoo 
Počet stran: 440
Vydání v originále: 2015 
Vydání u nás: 2016

Anotace:

Úžasný a mrazivý příběh na motivy příběhu Krásky a Zvířete. Když devatenáctiletá lovkyně Feyre zabije v lese vlka, odvleče ji podivný tvor do svého doupěte, které se ukáže být jiným světem. Tam zjišťuje, že únosce není zvíře, ale Tamlin – jedna z nesmrtelných bytostí, které kdysi vládly světu. Nenávist se postupně mění v lásku a Feyre musí přijít na způsob, jak zachránit tajuplný svět i svého únosce.

Můj názor:

Související obrázek
Na knihy od této autorky jsem narazila už mnohokrát v knihkupectví, ale teprve teď jsem se odhodlala pustit se do čtení. A jako její první knihu jsem se vybrala Dvůr trnů a růží.

Pravděpodobně víte, že kniha je retellingem pohádky Kráska a zvíře. Byla jsem nesmírně zvědavá, jak moc bude tento příběh v knize patrný (Krásku a zvíře miluji). Jestli se autorka pohádkou jen lehce inspirovala, nebo zda se bude jednat o velmi přesné převyprávění. A doopravdy se příběh pohádce v mnohém podobal, ale samozřejmě si ho autorka přizpůsobila svému světu plnému nejrůznějších nadpřirozených bytostí a magie. Autorka konkrétně dělí svět na říši smrtelníků a území víl.

Výsledek obrázku pro dvur trnu a ruzi recenzeHlavní hrdinkou je devatenáctiletá Feyre, která to nemá zrovna jednoduché. Feyřina otce zmrzačili rozlícení věřitelé a její starší sestry Elain a Nesta si nejspíš ještě příliš dobře pamatují lepší život, než aby jí s něčím opravdu pomohly. Fey musí se každý den bojovat o to, aby měla její rodina co jíst. Před lety totiž dala své umírající matce slib, že se o otce a své sestry postará. Jednoho opravdu mrazivého zimního dne se Feyre povede v lese narazit na zatoulanou laň. K její smůle si na její kořist brousí zuby taky velký šedivý vlk. Je to vznešená víla, která pronikla přes Zeď, nebo obyčejný vlk? Vznešenou vílu prý dokáže usmrtit jen zbraň vyrobená z jasanu. Před třemi lety, v době, kdy se měli lépe, si Feyre pořídila jediný šíp z jasanového dřeva. Nemyslela si, že by ho někdy použila, jenže teď nemohla riskovat. Bez té laně bude její rodina další den bez večeře. 

O pár dnů později se ve dveřích objeví podivné vílí monstrum. To Feyre obviní z porušení Úmluvy, kterou kdysi lidé uzavřely s vílami. Zabila vznešenou vílu a musí tak zaplatit svým vlastním životem. Buď ji monstrum zabije, nebo ji odvede do Prythianu, kde stráví zbytek svého života. Feyre se rozhodne pro život v zemi, o které slyšela jen ty nejhorší zvěsti. Nevzdává se totiž naděje, že se jí časem podaří uprchnout a dodržet slib, který dala své matce. 
Související obrázek
Vlk, který ji odnese do na panství v Prythianu se jmenuje Tamlin. Je to jeden z dalších hlavních hrdinů této knihy. Zamilovala jsem si ho během pár stránek. Stejně jako Luciena. Krom těchto dvou postav se Frey potkává na panství s pár sluhama a nevzdává se naděje na návrat ke své rodině. Postupem času se však Frey zjistí že v Prythianu se však dějí věci, kvůli kterým nemůže věřit ani vlastním smyslům. Související obrázek
Výsledek obrázku pro dvur trnu a ruzi
Můj dojem z této knížka? No nevím vůbec jak bych Vám to řekla. Jsem toho příběhu ještě stále plná a nějak nedokážu najít správná slova, která by skutečně vyjádřila moje pocity a dojmy. Nejraději bych vám totiž řekla úplně všechno. Ale to prostě nejde. Příběh mě dostal hned první stránkou, nevím jak je to možné, ale od té doby bylo doslova nemožné se od knihy odtrhnout a přečetla jsem ji během chvilky. A hned po dočtení jsem musela druhý den pro další díl. Sarah napsala neskutečný příběh,plný nadpřirozených bytostí, hlavně víl a jiných nebezpečných nestvůr. To vše zasadila do nádherné krajiny a podbarvila láskou. Knihu doporučuji všem fanouškům tohoto žánru, ale i vám všem, kteří si touto knihou nejste jistí.

 

Autor: 


Výsledek obrázku pro Sarah Janet MaasSarah J. Maas pochází z New Yorku. První podobu série Throne of Glass napsala, když jí bylo pouze šestnáct, a série je teď prodávána v třiadvaceti jazycích.


Sarah v současné době žije v Pensylvánii s manželem a psem. V roce 2008 absolvovala s vyznamenáním na Hamilton College z tvůrčího psaní a s vedlejším oborem religionistikou.

Dnes žije v Kalifornii. Když není zrovna zaneprázdněná psaním, prozkoumává spolu se svým manželem kalifornská pobřeží.




Hodnocení:


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji:

 Megaknihy.cz

Tuto knihu, či jiné knihy, si můžete zakoupit zde.

1 komentář: