pondělí 2. června 2014

Tak padne náš svět - Megan Crew

Tak padne náš svět - Megan Crewe


Originální název: The Way We Fall
Série: Fallen World
Díl: 1
Počet stran: 312
Nakladatelství: Egmont
Vydání v originále: 2012
Vydání u nás: 2012

Anotace: První kniha dystopické trilogie. Začíná to jako svědění, kterého se nemůžete zbavit. Pak přijde horečka a šimrání v krku. Pár dní nato budete vykládat svá tajemství na potkání neznámým lidem, jako by to byli vaši staří přátelé. Za další tři dny vás postihnou paranoidní halucinace. A pak budete mrtví... Šestnáctiletá Kaelyn žije na ostrově nedaleko pobřeží. Když její nejlepší kamarád odjíždí studovat na pevninu, vůbec ji nenapadne, že ho možná už nikdy neuvidí. Ale pak její malou ostrovní komunitu postihne podivná virová epidemie. Počet mrtvých narůstá a vláda dá ostrov do karantény: nikdo nesmí z ostrova odjet, ani se na něj vrátit. Ti, kteří jsou dosud zdraví, musejí bojovat o tenčící se zásoby potravin, aby neztratili naději na přežití. Zatímco svět, který Kaelyn znala, se kolem ní hroutí, ona nachází nečekané spojence, přátelství i novou lásku. A když ji virus začne okrádat o přátele a rodinu, ze všech sil se snaží udržet si víru, že musí existovat způsob, jak zachránit lidi, kteří jí jsou nejdražší.

Proč jsem si knihu vybrala:
Tuto knihu jsem neměla v plánu číst, nebo spíš jsem nevěděla o její existenci a o autorce jsem také nic neslyšela. Naprostou náhodou jsem na ní narazila v knihovně a prostě mě zaujala. Tak jsem ji popadla a přečetla, ale už je to strašně dlouho. Proto jsem se rozhodla,že si jí přečtu znovu a.


Můj názor:
Kniha je psaná velmi čtivě. Hlavní hrdinka je Kaelyn, které je šestnáct let. Kniha je psána ve formě dopisů, které však Kaelyn nikdy nepošle svému blízkému kamarádovi Leovi, který odjel studovat do New Yorku. Na ostrově propukne virus, který není k zastavení. Protože vir postupuje opravdu rychle, na ostrově je čím dál méně lidí naživu a ještě méně lidí zdravých. Jen pár šťastlivcům se vir vyhne.Na ostrově velice rychle vypukne naprostý chaos a pomoc je v nedohlednu. Kaelyn pomalu přichází o své spolužáky a i o spoustu blízkých, ale ne vždy kvůli viru. Je několikrát sražena k zemi kvůli bolesti ze ztráty, pokaždé se ale dokáže vzchopit a sebere se natolik, aby mohla pomáhat ostatním, kteří pomoc potřebují, za což ji velice obdivuji. Stejně jako otec, i ona pracuje v nemocnici. Je v neustálém styku s nemocnými, se zemřelými a s největší pravděpodobností i s virem samotným. Autorka do knihy zahrne i lásku. Gav se objeví nečekaně před Kaelynin domem a pak začínaná něco, co by člověk nečekal v situaci, která panuje na ostrově. Musím říct, že Gav mi padl do oko od prvního okamžiku. Snaží se pomáhat ostrovanům, kteří ještě žijí na ostrově. Rozváží s kamarády jídlo a snaží se zjistit kolik lidí je už nakaženo.Stránky knihy ubývají neuvěřitelným tempem. Kniha je opravdu chytlavá a příběh vás jednoduše drapne do svých spárů a nepustí vás až do konce. V knize bylo  spousta dojemných i dramatických scén.  Autorka se opravdu snažila vykreslit všechny scény reálně. Knihu s epidemií jsem četla poprvé a možná tohle je ten důvod, proč jsem z knihy naprosto nadšená. Jsem zvědavá co přinesou další díl. první díl trilogie končí velice otevřeně. Knihu jednoznačně doporučuji, pokud toužíte po napětí a neotřelém knižním zážitku pusťte se do ní.



Autorka:

Megan Crewe se narodila v kanadském Torontu kolem konce roku 1980 a vyrůstala zde s rodiči a mladším bratrem. Vždycky milovala příběhy - když byla malá, žebrala po tátovi čtení oblíbené knihy "s hlasy," což znamenalo, že každá postava měla jiný hlas. A tak nebylo překvapením, že netrvalo dlouho, než začala tvořit své vlastní příběhy. Fantasy, sci-fi a nadpřirozené ji fascinovalo celý život, což je pravděpodobně důvod, proč tyto žánry jsou u jejích knih nejčastější. Dokončila svůj titul z psychologie na York University, ale celou dobu věděla, že romány jsou to, na co se opravdu chce soustředit. Nyní stále žije v Torontu, s manželem a třemi kočkami. Pracuje jako behaviorální terapeut pro děti a mládež se speciálními potřebami. Ve volném čase cvičí kung-fu a ráda cestuje. Už cestovala do Velké Británie, Číny, Itálie, Japonska, Francie, Nizozemska a Turecka.



Hodnocení:

2 komentáře: