pátek 13. března 2015

Dům rodiny Winchesterů



Dům rodiny Winchesterů




První tajemné místo, které bych vám chtěla představit, je dům slavné a bohaté rodiny Winchesterů. Rodina je proslavená svou firmou na výrobu pušek, tzv. "Winchesterovek." Nejenže byla velmi bohatá, vlastnila obrovký majetek a jejich zbraně byly jedny z nejoblíbenějších, přesto všechno byl jejich rod podle pověstí prokletý.

Hlavní postavou je v tomto příběhu jedna žena, která se jmenovala Sarah Winchesterová. Byla pojmenována po své matce. Byla velice oblíbená pro svoji krásu a nadání na jazyky a pro hudbu. Za manžela si vzala Williama W. Winchestera nejmladšího syna velmi movité rodiny, po němž se filma přejmenovala na Winchester Repeating Arms Company. Jejich příběh je na první pohled jako pohádka. Krásná žena si vezme za muže jednoho z největších boháčů a budou žít dokonalý život. Bohužel jejich budoucnost byla zcela jiná.


Po pár letech spokojeného života porodila Sarah svoji první a jedinou dceru Annie. Bohužel se u ní přišlo na zvláštní nemoc, při které rychle chřadne tělo a tak mladičká dcerka brzo umírá. Sarah již žádné jiné dítě neměla. Velmi těžko se vyrovnávala se smrtí svého dítěte, trvalo to několik let. Nějakou dobu to vypadalo, že se zbláznila.. Tím ale smutné události nekončí. Po nějaké době v roce 1881 umírá i její manžel na plicní tuberkolózu.

Sarah hluboce truchlila, jelikož přišla o nejdůležitějšího člověka ve svém životě. To, že zdědila více jak 20 milionů dolarů, její bolest a smutek ze ztráty nijak neutišilo. Začínala mít pocit, že její rodinu pronásleduje prokletí. Na radu přítele se rozhodla vyhledat spiritualistu, který by jí poradil, co dál. Vyhledala jisté médium, které jí sdělilo, že její rod je prokletý, kvůli všem zbraním, které vyrobila firma. Že je rod prokletý duchy mrtvých, kteří zemřeli vinou těchto pušek. Sarah se dozvěděla, že po své dceři a po manželovi je to právě ona, kdo je další na koho čeká smrt. Médium jí poradilo, aby se odstěhovala na západ a začala stavět dům. "Dokud se dům nedostaví, nezemřeš."

 Sarah neváhala, prodala svůj movitý majetek a odstěhovala se do Kalifornie, kde koupila obrovský pozemek s domem o 8 pokojích, který se začal ihned přestavovat a dostavovat. Podle jejího rozkazu se dům stavěl neuvěřitelných 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Plány stavby se ze dne na den měnili.


Po posledních výpočtech se zjistilo, že dům má 160 místností z toho jich mnoho nebylo ještě objeveno jelikož jsou zazděné. To se odhaduje zhruba na dalších 300-400 pokojů. V domě je 1260 oken, 17 komínů, 2 taneční sály, 3 výtahy, oheň zde může hořet ve 47 krbech. Paní Sarah se rozhodla, že si s duchy tak trochu pohraje na schovávanou, a tak nechala zazdít některé dveře, postavit tajné chodby i kuriózní nekonečné schodiště, schody co nikam nevedou, okno osadit v podlaze, některé dveře se tu otevírají do volného prostoru a jedna místnost je postavená doslova vzhůru nohama. Kdosi totiž přispěchal s radou, že by mohla nechat temné síly v domě zabloudit, a tak by se jich jednoduše zbavila.



Hovoříme-li o zvláštnostech domu, nelze opomenout ani často se opakující číslo 13. Jsou zde třináctiramenné svícny, třináctimístné věšáky, stěny měly 13 panelů, skleník měl 13 bání, ozdobné sklo s třinácti pavouky. Do třinácté koupelny vede třináct schodů . Vlastně každé schodiště, až na jedno, mělo 13 schodů. Touto výjimkou bylo točité schodiště se 42 schody, které by normálně stačilo ke spojení tří pater. Jelikož ale v domě nebylo nic normálního, muselo být i toto schodiště něčím zvláštní. Každý schod měřil pouze dva centimetry, což znamenalo, že schody umožnili vystoupat pouze do výšky devíti stop. Také závěť lady Winchesterové obsahovala třináct částí a měla třináct podpisů .Je tedy celkem zřejmé, že Sarah nějakým způsobem číslo 13 "očarovalo". Podle toho co se říká, považovala toto číslo za magické a mělo jí nosit štěstí.

Sarah se prostě rozhodla postavit bludiště pro duchy, aby ji nikdy nenašli. Dům je hotový labyrint. A je jen otázkou: Co všechno se v něm ještě naléza a my o tom nevíme? Služebnictvo se muselo neustále obnovovat, jelikož se zde všichni ztráceli. Jak stavba pokračovala dál, postavilo se celé jedno velké křídlo. Jako další krok se rozhodli dům stavět do výšky a tak přibyly věže a štíty. Nakonec měl dům neuvěřitelných 7 pater. 

Sarah se sice distancovala od společnosti, nicméně na svůj pozemek několikrát pozvala děti, aby si zde hráli. Naháněla docela strach, jelikož nosila vždy zahalenou tvář. Byla celá v černém na znamení truchlení po své rodině. Sice se před duchama chtěla skrývat, nicméně prý každý večer pořádala seance ve speciálním modrém salónku přímo uprostřed domu, ve speciálních šatech určených právě k seancím. Podle sousedů se v noci vždy dvakrát ozval zvon, který oznamoval příchod a odchod duchů. Dobré duchovní bytosti jí takto mají pomáhat navrhovat věci, které ji ochrání proti zlým duším. Sarah tedy občas něco načrtne na skicu papíru a pak svůj nápad vysvětlí stavebnímu mistrovi Johnu Hansenovi, který ho realizuje. Podle povídaček, spala každý den v jiném pokoji.

18. dubna 1906 zasáhne San Francisco zemětřesení a s tím i dům Sarah. Zbortí se 3 patra, která se už ale znovu nepostaví. Sarah toto silné zemětřesení považuje za velké varování od duchů, že věnovala příliš mnoho peněz do přední výstavby domu, a tak se rozhodne pokračovat se stavbou jinde. Podle toho co se říká, považovala toto číslo za magické a mělo jí nosit štěstí. Když zrovna Sarah nespala, což bylo časté, promlouvala do noci s duchy nebo hrála na klavír což byl jeden z jejích největších koníčků.


Ničí život netrvá věčně, a tak dne 4. září 1922 po skončení "konference" s duchy v seančním pokoji, šla spát Sarah do svého pokoje. Již se ale neprobudila. V časných ranních hodinách zemřela ve věku 83 let. Všechen její majetek zdědila její neteř Frances Marriot, která již delší dobu manipulovala a řídila většinu Sářiných obchodních věcí. Kdysi Sářino ohromné bankovní konto bylo nyní už skoro prázdné. Výstavba, která trvala 38 let spolkla více než 20 milionů dolarů.


Povídalo se, že je někde ukryt trezor ve kterém se skrývá zlatý servis, v němž hostila duchy při seancích. Trezor byl objeven, ale servis v něm již nebyl. A tak po sobě Sarah zanechala obrovský majetek a spousty záhad. Tolik historie. A jaká je současnost? Dnes je tento dům turistickou atrakcí a je často navštěvovaný různými médii a lidmi, co se zajímají o paranormální jevy. Podle nich, je dům stále plný duchů, které můžete občas i vidět, nebo uslyšíte různé divné zvuky a především mrazení v zádech. Každý pátek třináctého se na počest paní Winchesterové rozezní v jednu hodinu po poledni (ve třináct hodin) velký kostelní zvon. Do dnešní doby se o Sarah vypráví spousty mrazících příběhů, ale ani po její smrti je nikdo z příbuzných nikdy nevyvrátil. Je však celá událost založená pouze na legendě, nebo na děsivé skutečnosti?









 






1 komentář:

  1. Bože, tam by som sa veru chcela niekedy ísť pozrieť, celkom by ma zaujímali tie tajné izby :)

    OdpovědětVymazat