čtvrtek 15. října 2015

Nejdelší jízda - Nicholas Sparks

Nejdelší jízda - Nicholas Sparks


Originální název: The Longest Ride
Nakladatelství: Ikar
Počet stran: 432
Vydání v originále: 2011
Vydání u nás: 2014



Anotace:
Jednadevadesátiletý Ira Levinson chce ještě naposledy zajet do hor na místo, kde strávil s milovanou Ruth líbánky. V hustém sněžení však přehlédne zatáčku. Na zledovatělém srázu se zlomenou rukou a rozbitou hlavou nezbývá Irovi než doufat, že si auta někdo všimne a zachrání ho. Při vědomí ho udržují vzpomínky na manželku, která zemřela před devíti lety. O pár desítek kilometrů dál se Sophia Danková, dcera slovenského emigranta a Francouzky, poprvé v životě jede podívat na býčí rodeo, aby přišla na jiné myšlenky po nepříjemném rozchodu. Seznámí se s vítězem závodu, sympatickým kovbojem Lukem. Luke žije jen s matkou na ranči, stará se o dobytek, koně, pěstuje zeleninu, stromy, každý den tvrdě pracuje, aby rodinný majetek ve finančních nesnázích zachránil. Sophia se ocitá ve světě, jenž má jen pramálo společného s pohodlným životem studentky dějin umění. Navíc Luke skrývá tajemství, které by mohlo jejich vztah ukončit. Ira a Ruth. Luke a Sophia. Dvě dvojice, jejichž osudy se nečekaně propletou. Kdo koho vlastně zachrání?



Můj názor:
Na začátek musím zmínit, že jsem měla před čtením poměrně velká očekávání. Knihu jsem si vybrala jen díky autorovi, od kterého jsem četla  jen jednu knihu, ale zato se mi i ta jediná kniha vryla hluboko do paměti. Na druhou stranu jsem nevěděla co přesně očekávat, protože jsme si k obálce nedokázala přiřadit anotaci, kde se píše o jednadevadesátiletém Irovi a zároveň o dalších dvou lidech.

Kniha je zajímavá tím, že vypráví hned dva příběhy, které se až v samém závěru nečekaně a osudově protnou. Celkově bych řekla , že čtení bylo příjemné, i styl psaní byl velice čtivý. Ze začátku jsem však byla trochu nesvá, ale každou kapitolou rostlo mé nadšení. Protože i když se kniha ze začátku tvářila dost nenápadně, příběh postupně začínal nabírat na obrátkách a já se pak nemohla vůbec odtrhnout.

Prvním milostný příběh je mezi Irou a Ruth. Ira je jednadevadesátiletý muž, který jede navštívit místo, kam jezdíval pravidelně každý rok se svojí milovanou manželkou Ruth, která před devíti lety zemřela. Každý rok Ira psal své ženě dopis, kde psal své city k ní. Teď před koncem svého života chce přečíst svůj poslední dopis, ale při jízdě autem však prorazí svodidla a sjede ze silnice, kde zůstane uvězněn několik dní. Ira je zraněný. Neví, zda ho někdo v zasněženém vraku v zatáčce někdy najde a zda vůbec přežije. Najednou vidí svoji ženu vedle sebe, a tak vzpomíná na celý život, který prožil. Nejvíce samozřejmě vzpomíná na svou ženu Ruth, kterou zbožňoval a která pro něj znamenala vše. Začíná dnem kdy jí poprvé uviděl až do posledních dní po její smrti. Také vypráví o všech útrapách, kterého potkali během jeho dlouhého života, Válka, nemoc, která zapříčinila neplodnost a a jak se s tím vyrovnává on a jeho žena..

Druhý milostný příběh se odehrává o čtyři měsíce dříve. Jednadvacetiletá Sophia se vzpamatovává z rozchodu s Brianem, který ji několikrát podváděl. Jednou ji její spolubydlící Marcia přesvědčí, aby konečně vyrazila ven. Sophia s Marci tedy jednou na býčí rodeo. Tam se Sophia seznámí s jedním ze závodníků, s kovbojem Lukem, který jí zachrání před opilím Brianem.Oba jsou z jiného těsta, Sophia je holka z města a Luke žije s matkou na ranči, ale velmi rychle si začnou rozumět. Přeskočí mezi nimi jiskra. Ale i když se zdá, že jejich lásce nestojí nic v cestě, opak je pravdou. Luk má své jisté tajemství, které samozřejmě vyjde najevo a díky tomu se jejich vztah ocitne na bodu zlomu. Do toho se Sophia dozví tajemství své kamarádky Marci, které ji moc nepotěší.

Jak to všechno dopadne nechci prozrazovat, ale to spojení na konci knihy obou příběhů mi vyrazilo dech. Pak už jsem i lehce tušila konec, který se doopravdy vyplnil. Tak nějak nevím jestli jsem z toho konce úplně šťastná nebo ne. Ale mohu říct, že to není klasický smutný konec. Je to prostě hezký konec.

Kniha je každopádně jedna z nejromantičtějších knih, jakou jsem kdy četla. Několikrát jsem byla při čtení opravdu dojatá (ano ukápla i ta nějaká ta slzička) a vlastně stále jsem po dočtení knihy naměkko. Ta neuvěřitelná láska mezi Irou a Ruth, která vydržela dlouhé manželství a přetrvává i po její smrti, musí dojmout prostě každého. A v kontrastu s ní vidíme jak vzniká nová láska mezi Sophii a Lukem, ve které se ale samozřejmě objeví překážky a obavy.

V knize se mi líbilo i prostředí ve kterém se odehrával děj. Ranč a koně to je moje. S býčím rodeem jsme se setkala poprvé, ale knize dodává opravdu velmi napínavé chvíle. Spark umí opravdu hrát čtenáři na city. Jeho kniha mě nezklamala a už teď se těším na další. Proto knihu doporučuji všem, kteří si chtějí přečíst krásnou romantickou knihu



Autor:
Nicholas Charles Sparks se narodil  31. prosince 1965. Je to jeden z nejúspěšnějších amerických spisovatelů současnosti. Je autor řady celosvětové úspěšných románů, z nichž  byly některé použity  jako předloha k neméně úspěšným filmům. V jeho díle zaujímají významné místo témata jako je křesťanství, láska, tragédie a osud. Jeho romány mají často romantickou formu a hlavní postavy se v nich obvykle nedočkají happy endu v běžném slova smyslu. Se svou rodinou žije v Severní Karolíně, do níž také situuje děj většiny svých románů.

Hodnoceni:

Moc děkuji internetovému knihkupectví MEGAKNIHY za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu si můžete zakoupit ZDE.



1 komentář:

  1. Překontrolovat eToro, největší sociální investiční síť na světě, kde miliony klientů vydělávají kopírováním obchodních rozhodnutí našich nejlepších obchodníků.

    Připojte se k úspěchu Spojte se s více než 4,000,000 investorů a obchodníků ze 170 zemí

    Otevřené obchody na eToro - 227,651,647

    OdpovědětVymazat