úterý 31. května 2016

Léto na druhý pokus - Morgan Matson

Léto na druhý pokus - Morgan Matson

Originální název: Second Chance Summer
Nakladatelství: Albatros Media - CooBoo
Počet stran: 400 
Vydání v originále: 2012
Vydání u nás: 2014



Anotace:
Poslední léto, které by mělo trvat navěky…

Rodina Taylor Edwardsové nepatří zrovna mezi ty, co drží pohromadě. Pak ale přijde táta s tou hrozivou novinkou, zbývá mu už jen pár týdnů života a přeje si strávit svoje poslední léto s rodinou ve starém letním domě u jezera, kde byli naposledy, když bylo Taylor dvanáct. Nacpaní do domečku, co se najednou zdá mnohem menší a mnohem víc venkovský než kdy dřív, se teď snaží najít cestu jeden k druhému.

Taylor má moc ráda třpytivé jezero a vonící les, večery na pláži… ale před lety tu zklamala nejen svoji nejlepší kamarádku, ale i první lásku, takže vrátit se sem pro ni vůbec není snadné. Teď se to pokouší napravit, neutéct od odpovědnosti a co možná si nejvíc užít tohle léto a poslední dny se svým tátou, které se nenávratně krátí.

Každý si ale zaslouží druhý pokus – rodina, kamarádi i láska. Nová kniha od Morgan Matsonové, autorky Amy a Rogera: Na cestě, vám zase zlomí srdce!

Můj názor:
Léto na druhý je druhá kniha od autorky Morgan Matson. Pro mě to však bylo první setkání s touto autorkou. Na první pohled jsem si zamilovala obálku knihy. Usoudila, že kniha bude krásné oddechové čtení na léto. Kniha však ukrývá příběh ne jen o lásce a přátelství ale i o rakovině, která postihla jednoho z členů rodiny.

Celý příběh vypráví hlavní hrdinka Taylor s kterou se rozešel na konci školního roku její kluk a opustili ji všichni její kamarádi. Taylor si myslela si, že nic horšího se jí už nemůže stát. Jenže bohužel opak je pravdou. Tři týdny před začátkem prázdnin na její narozeniny zjišťuje, že její otec má rakovinu slinivky ve čtvrtém stádiu a zbývají mu poslední měsíce života. Otcovým přáním je, aby celá rodina strávila léto v jejich domě u jezera v Lake Phoenix. Jejich poslední společné léto.

Taylor se však obává návratu do domu u jezera. Dříve zde trávili každé léto ale už několik let dům pronajímali. Taylor tu měla nejlepší kamarádku Lucy i svého prvního kluka Henryho, jenže před těmi pěti lety provedla něco, čím jim hodně ublížila. Nejraději by se po tom všem, co se tenkrát stalo, do domu u jezera už nikdy nevrátila, ale protože je to přání jejího otce tak se spolu s rodiči, starším bratrem géniem a mladší sestrou nadanou na balet ocitne zpátky v jejich domě u jezera.

V knize se prolínají dvě roviny. A to o rakovině jejího otce a to, jak po jejím příjezdu ožívají staré vzpomínky. Do toho se setkává s Lucy  a  Henrym.  Taylor  má chuť utéct, tak jak to dělá vždy, když se objeví nějaký problém. Ale časem pochopí, že útěk nikdy nic nevyřeší.

Dlouho jsem nevěděla co, tak strašného mohla Taylor ve svých 12 letech udělat kamarádů a to celkem dodávalo knize napětí. Nakonec, když se ukázalo co se stalo mi přišel spor celkem jednoduchý.  Co se mě však velice dotklo byla velmi  emotivní část příběhu o zhoršujícím se stavu jejího táty. V naší rodině se rakovina také vyskytl a asi pro to bylo pro mě, tak jednoduché se vcítit do celé rodiny, která se s tím pere. Musím se přiznat, že mi i nějaké ta slza ukápla a po dočtení knihy jsem asi půl hodiny seděla s divným pocitem a pořád jsem musela myslet na to jaká je rakovina prevít.

Když ale pominu tuto smutnou složku příběhu, kterou jsem dost prožívala, tak je kniha opravdu krásným oddechovým čtením na léto. Autorčin styl psaní mi zcela vyhovoval. Takže pokud hledáte nějaké jednoduché, odpočinkové, ale zároveň i přece jen trochu závažnější a smutnější čtení na léto, pak by kniha Léto na druhý pokus mohla být ta pravá.




Autor: 

Morgan Matson se narodila a vyrostla v New York City and Greenwichi, Connecticut. Studovala divadlo na Occidental College v Los Angeles, ale v polovině studií začala pracovat v oddělení dětské literatury
Vromanova knihkupectví a zamilovala se do YA literatury.

Po absolvování vysoké školy (je hrdou držitelkou neuvěřitelně užitečného titulu divadlo/angličtina) se přestěhovala zpátky na Východ, aby začala chodit do New School, kde obdržela M.F.A. v psaní pro děti.

Kniha "Amy a Roger: Na cestě" je inspirována Morganinými třemi cestami napříč státy a byla poprvé vydána v květnu 2010. ALA ji jmenovala do Top desítky nejlepších knih a PW jako knihu "Flying Start" a byla nominována na Waterstonovu knižní cenu (Waterstone's Book Prize).

Mezitím se Morgan přestěhovala zpátky do Kalifornie, vrátila se do školy a v roce 2011 získala M.F.A ze scénáristiky na University of Southern California. Její druhá kniha, "Second Chance Summer", byla vydaná v květnu 2012. Je inspirovaná autorčinými vlastními zážitky z letních pobytů během dospívání v Pocono Mountains v Pensylvánii. Kniha byla jmenována do ALA seznamu Nejlepších fikcí pro dospívající (Best Fiction for Young Adults list) a vybrána jako School Library Journal Best Book of 2012.

Morganiny knihy byly zatím přeloženy do 10 jazyků po celém světě.

Morgan v současné době bydlí v Los Angeles, ráda cestuje a to, kdykoli může. Letos (2016) v květnu by měla vydat knihu pod názvem The Unexpected Everything .


Hodnoceni:

Moc děkuji internetovému knihkupectví MEGAKNIHY za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu si můžete zakoupit ZDE.

2 komentáře:

  1. Také se na tuto knihu chystám. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Od autorky už jsem četla Amy a Roger na cestě a nebylo to špatné. Léto na druhý pokus by mohlo být příjemné čtení na léto.:)

    OdpovědětVymazat