středa 7. června 2017

Je to i můj život - Jodi Picoultová

Je to i můj život - Jodi Picoultová



Originální název: 
My sister’s keeper

Nakladatelství: Ikar
Počet stran: 416
Vydání v originále: 2004
Vydání u nás: 2005

Anotace:

Anna není nemocná, ale jako by byla. Ve třinácti letech má za sebou nespočet chirurgických zákroků, nemocničních pobytů, transfuzí a injekcí – jen proto, aby její starší sestra Kate mohla žít.

U Kate totiž ve dvou letech propukla leukémie a její rodiče se rozhodli pro další dítě, aby pro nemocnou dceru získali dárce kostní dřeně. Anna byla počata ve zkumavce a lékaři vybrali embryo, které bylo pro Kate jako dárce geneticky vhodné. Jenže v rodině, kde se všichni soustředí na vážně nemocné dítě, si Anna připadá jenom jako dárce. Nemilovaná, nadbytečná, pouhý stroj, který udržuje sestru při životě. A tak se jednoho dne vzepře způsobem, který šokuje všechny okolo, ale i ji samotnou. Rozhodne se, že už nebude jenom výrobcem buněk, že má nárok být vnímána jako lidská bytost. A když to nepůjde jinak, domůže se práva na vlastní tělo a vlastní život i před soudem.

V této fascinující povahové studii rámované strhujícím příběhem zkoumá Jodi Picoultová reakce a rozhodnutí lidí v těžké životní situaci, a klade mnoho otázek, na něž se těžko hledají odpovědi. Mají rodiče právo nutit zdravé dítě podstupovat bolestivé a někdy riskantní zákroky, aby zachránili to nemocné? Když využijete jedno dítě, protože představuje jedinou naději na záchranu toho druhého, jste dobrá matka... nebo velmi, velmi špatná? Kontroverzní téma podává autorka citlivě, bez přehnaného sentimentu či kazatelského poučování.

Můj názor:

Tuto knihu jsem si chtěla přečíst už někdy na střední škole, ale pak jsem na ní nějak úplně zapomněla. Připomněla mi jí až kamarádka, která viděla film zpracovaný podle této knihy. Tak jsem si řekla, že je čas si jí přečíst. Obálka nového vydání se mi zalíbila na první pohled.

Kniha vypraví příběh Alexandra, Anny, Kate, Sary, Briana, Julii a Jessyho. Hlavní hrdinkou této knihy je Anna Fitzgeraldová, které je třináct let. Odmalička prodělala řadu chirurgických zákroků, ale ne kvůli tomu, že by ona sama byla nemocná.  Ale stala se dárcem pro svoji sestru Kate, která má leukemii APL (akutní promyelocytická leukemie). Annu rodiče počali ve zkumavce, aby měla všechny předpoklady vhodného dárce pro svoji starší sestru. Už když se Anna narodila stala se dárcem. Musela hned ten den dát své sestře pupečníkovou krev. Tak začal ten kolotoč jejího života.

Kate je 16 let stará, doktoři ani nedoufali, že se takového věku dožije. Když jí zjistili APL, byly jí teprve tři roky. Do školy nechodila, aby nedostala nějakou infekci, protože měla oslabený organismus, neměla dokonce ani kamarády, jen pár přátel z nemocnice.

Matka Anny pracovala dříve jako právník, ale momentálně se stará o Kate. Je s ní doma, aby na ni mohla dohlížet, a když jí bude nejhůř i pomoct. Táta Anny je záchranářem i požárníkem. Anna a Kate mají ještě bratra, ten je z nich nejstarší. Jessy je postrachem rodiny, ale to ještě na začátku knihy nikdo netuší.

Jednoho dne se Anna rozhodne skoncovat s tím kolotočem, a už se nechce ocitat v nemocnici, když se tam objeví Kate na hospitalizaci a podstupovat všemožné zákroky.  A tak Anna vyhledá právníka Alexandra Campbella, kterého nakonec přesvědčí aby jí pomohl. Alexandr Campbell Annin případ vzal, i když takové případy nikdy nedělal. Vzal ho i přes to, že Anna neměla dostatek peněz, aby si ho mohla zaplatit. Vzal jej možná právě proto, protože se v ní viděl. Alexandr má vždy při ruce svého asistenčního psa, i když není hluchý ani slepý, ale má epilepsii a jeho pes to dokáže vycítit dřív, než se to stane, to však ale před ostatními tají a vymýšlí si různé historky, proč potřebuje asistenčního psa.


Alexandr a Anny společně podají žalobu na Anniny rodiče. Sara, matka Anny, když dostala oznámení o žalobě, nevěří vlastním očím. Když dorazili na první slyšení k soudu, Anninu stranu zastupoval Alexandr a druhou stanu zastupovala sama Sara. Soudcem se pro tento případ stal DeSalvo. Ten vydal rozhodnutí, že Anně bude přidělen opatrovník ad litem (= pro účely sporu), Julia. Což šokukuje jak ji tak i Alexandra. Julie s Alexandrem totiž chodila a měli se velice rádi na vysoké, ale pak jako by se to utlo, a tak se rozešli. Julia si myslí, že Alexandr je prevít, neví, proč ji opustil, proč to udělal.

Mezitím co probíhá soud nikdo netuší co dělá Jessy ve svém volném čase. Bydlí už sám nad garáží domu jeho rodičů. A ve svém volném čase podpaluje neobydlené prostory. Stal se z něho žhář. Může za to jeho rodina, protože se mu už odmala nevěnovala a vyrůstal sám bez výchovy. O všem se dozví jejich otec.

Když nastane poslední slyšení u soudu, Kate na tom není zrovna nejlépe, potřebuje, aby jí někdo daroval ledvinu. Ale kdo, když jediný vhodný dárce, který je poblíž, je Anna a ta odmítá darovat ledvinu?

Jeden velký šok pro mě nastal, když u soudu byla svědkem i sama Anna, která nakonec přiznala z jakého důvodu podává žalobu. Alexandr při slyšení dostane záchvat, a tak není divu, že se všichni dozví, že je epileptik. Sám to nikomu v životě neřekl, ani rodičům. Soudce nakonec rozhodne ve prospěch Anny. Anna je velice ráda, že to vyhráli, ovšem je smutná, že více poslala svou sestru na smrt.
Největším šokem v celé knížce bylo to co se dělo po soudu.


Musím říct, že tento konec mě velice šokoval a dokonce mi ukápla i nějaká slza. Autorka mě strhla s sebou do příběhu. Každá postava je neuvěřitelně propracovaná. A ten konec, tak k tomu nemám prostě co dodat. Ještě teď jsem z toho vyvedená z míry. Skvělá kniha! Rozhodně si chci přečíst i další autorčiny díla.




Autor: 

Jodi Lynn Picoult  je americká spisovatelka, která získala v roce 2003 cenu New England Bookseller Award.

Jodi se narodila a vyrůstala v Nesconsetu na Long Islandu, její rodina se přestěhovala do New Hampshire, když jí bylo 13 let.

Svou první knihu napsala v pěti letech a nazvala ji The Lobster Which Missunderstood. Jodi vystudovala tvůrčí psaní na univerzitě v Princetonu a absolvovala v roce 1987. Ihned po škole vystřídala celou řadu pracovních míst, mezi které můžeme zařadit také editaci učebnic pro výuku anglického jazyka. Dále získala magisterský titul v oboru vzdělávání na Harvardu.

Picoult zahájila svou spisovatelskou kariéru psaním o DC komiksu Wonder Woman. Její kniha Nineteen Minutes, což byla novela o střelbě na škole, se stala hitem podle žebříčku New York Times Best Seller. Stejným hitem se stala i kniha z roku 2008 s názvem Change of Heart. Po celém světě se prodalo asi 14 milionů jejích knih.

Jodi Picoult je vdaná za Timothyho Warreena Van Leera, mají tři děti a celá rodina žije v Hanoveru v New Hampshire.



Hodnocení:


Moc děkuji internetovému knihkupectví MEGAKNIHY za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu  si můžete zakoupit zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat